Gan ilgą laiką, kaip ir daugelis žmonių, aš naudojau winamp. Aimp icoTačiau šis muzikos grotuvas, man pradėjo atrodyti perpildytas nereikalingom funkcijom ir ryjantis per daug kompiuterio resursų. Tada pradėjau paieškas. Taip ir užtikau interneto platybėse, tuo metu dar tik pradedanti populiarėti nemokamą Aimp 2 grotuvą. Vos tik pamėginęs, aš ji pamilau.

Įdomiausia, kad šio grotuvo kūrėjai yra rusai. Ir jie tikrai neblogai padirbėjo. Dabar yra grotuvo beta versija Aimp 3, kuri suderinama su windows 7. Kadangi jau stabili, todėl galima siūlyti ir kitiems. Kokie gi privalumai?

Aimp 3Pirmas dalykas, kuris man krito į akis, tai daugią-grojaraščių galimybė. Šiuo metu pvz. pas mane 14 atidarytų playlist’ų. Todėl net nebereikia jų saugoti. Išjungus ir įjungus Aimp‘ą visi grojaraščiai lieka savo vietoje. Jie yra lengvai judinami kaip korteles naršyklėje.

Grojaraščio vidus irgi žavi, kadangi dainos informacija rodoma dviejuose eilutėse, o jums nustatymuose leidžiama patiems pasirinkti tai, ką jus norite matyti. Yra galimybe grupuoti dainas pagal albumus, aplankus, atlikėjus ir pan. Galimybė vienu paspaudimu pasirinkti, kurias dainas groti, kurias grotuvas turi tiesiog praleisti (prie dainų kairėje esantis mygtukai). Taip pat yra queue (planavimas) kaip ir winamp’e. Rodoma bendra grojaraščio informacija, kiek laiko. kiek visos dainos užima. Taip pat labai patogi funkcija – „shift + del“ klavišų paspaudimas ištrina dainą iš jūsų kompiuterio.

Einate miegot, ir norite, kad išsijungtu muzika po tam tikro laiko. O gal, kad išsijungtų ir kompiuteris. Aimp tai padarys už jus, tik nustatykite kada ir eikit ramiai miegoti.

Aimp turi integruotą DSP manager’į. Su šiuo daiktu galite keisti muzikos skambėjimą (pvz pridėti aido arba pagreitinti kūrinį). Galite įjungti „Replay Gain“ funkcija, kuri garantuos skirtingo garsumo muzikos kūrinių grojimą vienodu lygiu.

Būtina paminėti, kad Aimp 3 grotuvas palaiko daug kalbų. Tarp jų rusų, lenkų ir turėtų  greit pasirodyti lietuvių vertimas (jis yra Aimp 2 grotuvo versijoje).

Yra integruotas papildinių ir apvalkalų palaikymas. Todėl galite tiek keisti išvaizdą, tiek papildyti grotuvo funkcijas. Gaila, bet kol kas, kol grotuvas beta stadijoje, šiuos dalykus teks pasiieškoti forume.

Nustebino galimybė tiesiogiai per grotuvą kopijuoti dainą mygtuko paspaudimu į clipboard’ą, belieka atidaryti aplanką ir įklijuoti. Taip pat galima nukopijuoti dainos pavadinimą ir informaciją mygtuko paspaudimu.

Ir pabaigai paminėsiu, kad Aimp galite instaliuoti į programas, o galite naudoti portable versija (pasirenkama instaliacijos metu).

Atrodo paminėjau visus man patikusius šio grotuvo įdomumus. Jei kas susidomėjot, Aimp’ą galite atsisiųsti iš svetainės http://www.aimp.ru/ . Besinaudodami nepamirškit, jog tai dar beta stadija, todėl neišsigąskit, jei grotuvas užlūš. Apie tokius įvykius visada galite pranešti svetainėje, taip prisidėdami prie šio žavaus grotuvo tobulinimo.

Dėkui už dėmesį ir geros jums muzikos ;]